måndag 8 februari 2010

det här med tjej och kille

Ibland händer det att jag sitter och drömmer om att åka på långsemester med min familj. Hur jobbigt kan det vara att sitta stilla i mer än ett halvt dygn i en flygstol? Mina lugna, fina barn...
Idag var vi på biblioteket, jag och de lugna, fina barnen. Semesterplanerna ligger nu på hyllan!

Vi lånade en hög med nya böcker. Bosse och jag hade tröttnat på Lilla katten som vi läst för Elvira flera veckor i streck. Ikväll lästes det om tvillingar, pojke och flicka, som bytte för en dag. Flickan målade båt med pappan och pojken bakade bullar med mamman. Jag försökte samtala med Hampus om vem som bestämmer vad flickor och pojkar ska göra. Han svarade "pojkar är duktiga på att baka bullar och att måla". Javisst är det så men varför kan inte barnen själva få bestämma vad de vill leka med och vad de vill göra? Har ni sett en leksakskatalog, tjejgrejer på rosa sidor och killgrejer på svarta sidor. Allt, och då menar jag verkligen allt, är uppdelat. På Hampus förskola leker killarna bara med killarna och tjejerna bara med tjejerna. Leksakerna är uppdelade i typiska tjej- och killrum. Rektorn är fd genuspedagog i kommunen och dessutom min chef, ska nog prata med henne.

2 kommentarer:

Malin sa...

Prata med henne genast! Det låter ju inte klokt. Undrar just om det är så på vår förskola också?...

Therése sa...

Känner igen det där. Det är helt knäppt med allt tjat som är om gämnlikhet, och så lär samhället våra små det motsatta från start!?!
Dom går emot sig själva.
Och leksakskatalogerna, ja varför kan inte dom vara tex gröna, behöver det vara svårare.
Lite rosa på krigssidorna skulle väl inte skada heller för den delen.

Har ni läst Kråke böckerna? Dom rekomenderar jag varmt.
(-: